Vesna Živanović

Vesna Živanović

Osnovne informacije

Vesna nas je iznenada napustila 2022 godine i verujemo da je na dobrom mestu gde takodje pomaze dusama i sirenju svesti kao sto je to radila i ovde.

Rođena 1954. u Zrenjaninu gde sam završila osnovnu školu i gimnaziju.

1980. diplomirala sam psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i stekla zvanje diplomiranog psihologa. Zahvalna sam svojim roditeljima, Petru i Zdravki Mihić, koji su me podržavali u sticanju visokog obrazovanja. Tokom radnog veka stekla sam više diploma i sertifikata.

Navodim najdraže: psihološki savetnik, konstelator sistemskih porodičnih konstelacija, regresoterapeut nehipnotičke regresoterapije po metodi Patrika Balinta, joga instruktor i učitelj za metod fraktalnog crteža.

Moja porodica vodi poreklo iz raznih krajeva bivše Jugoslavije. Tu zemlju smatram svojom domovinom.

Živim u Beogradu, gradu moje mladosti.

Majka sam dvoje dece, baka četri unuke.

U stabilnoj vezi.

Gde radi

Skoro ceo radni vek radila sam u osnovnoj školi kao stručni saradnik, nešto malo u srednjoj kao profesor psihologije i u Centru za socijalni rad na samom početku svoje profesionalne karijere. U penziji sam od septembra 2016. Radim u Beogradu i Novom Sadu. Matični radni prostor mi je u Zemunu.

Gde i kako zakazati

E-mail adresa: vesnaziv@gmail.com
Mob: +381 63 840 4078

Pogled na terapijski process

Ono što sam uvidela tokom iskustva psihoterapijskog rada jeste da u setingu vidim jasno šta je klijentov sledeći zdrav izbor i korak ka integrisanoj osobi u sebi, što klijent obično ne uviđa iz raznih razloga, bilo da je to zato što nema samopouzdanje, zato što ne gleda u tom smeru, ili iz nekog trećeg razloga. Odlučujem se za jednu od terapijskih metoda za koji smatram da će najefikasnije dovest klijenta u proces integracije i uvesti ga u celovitost.

Odnos prema regresoterapiji

Sa Patrikom Balintom i njegovom metodom nehipnotičke regresoterapije susrela sam se u proleće 2016. godine kada sam, u svom radom prostoru u Zemunu, organizovala njegovo promotivno predavanje. Odmah sam prepoznala da je to metoda koja odgovara meni i mom senzibilitetu Edukaciju sam završila 2019. Sam proces učenja bio je neuobičajen. Radili smo terapije već tokom i posle prvog modula. Iskustvo je bilo neprocenjivo. Otvorilo mi je celu jednu dimenziju saznanja i omogućilo da sa klijentom uđemo u njegove mehanizme i iskustva na
kojima se zasniva trauma, bol i ograničenje, i da ih osvešćivanjem razrešimo. Nisam odmah spoznala koliko je efikasna ova metoda. Oslanjala sam se na meni dobro poznat gestalt psihoterapijski pristup. Kako sam sticala iskustva kroz tehniku ragresoterapije, tako sam se sve više uveravala u njenu efikasnost i da je za one koji su spremni način da zaista učine iskorak iz ćorsokaka u koji su zapali. Ovu metodu zavolela sam kao pouzdanog prijatelja. Naša razmena je baš takva, bogata sadržajem, zadovoljstvom i magičnom radošću učinjenog psihoterapijskog pomaka kod klijenata.

Drugačiji pravac

Osim gestalt terapije koju sam susrela još tokom studija psihologije, oslanjam se i na druge psihoterapijske pristupe. Veliki broj obuka, kurseva, edukacija, radionica koje sam prošla
omogućili su mi da svoj profesionalni profil učinim bogatim i osobenim. Leži mi grupni i indivudualni rad. Imam veliko iskustvo u radu s decom, roditeljima, pojedincima i grupama. Za mene je izazov da radim sa mladima i odraslim osobama, jer sam sa decom radila ceo radni vek. Ostajem i dalje zastupnik dečijih prava. Smatram da treba menjati odrasle koji su u kontaktu sa mladim bićima, zato što deca nose potencijal budućnosti koja njima pripada, a odrasli imaju tendenciju da decu prilagođavaju svom vremenu. Nepravedno je kada neko ko je fizički veći i iskustveno snažniji “lomi mladice”. Često su mi roditelji, nastavnici i učitelji, postavljali zadatak da radim sa detetom kako bih ga promenila prema ideji koju oni imaju. Ako sam mogla da biram, radila bih sa odraslima (baš sa tim istim roditeljima, nastavnicima i učiteljima) i tada, pa i sada.

Gestalt psihoterapija je moja prva ljubav, a na nju se nadovezuju porodične konstalacije s kojima se susrećem 2006 na Kongresu mira u Beogradu. Impresionirao me je precizni rad autora ove metode Berta Helingera. Sledi moja potraga za iskustvima Polja porodičnih sistemskih konstelacija. Bila sam kod mnogih iskusnih konstelatora koje sve poštujem. Najdragocenije što sam naučila od svih njih je da sam stekla poverenje u Polje, ono koje ima rešenje čak i kada nama izgleda da rešenja nema.

RS - Regresoterapeuti

Kde nás nájdete

Klincová 20,

centrum Hagia Sofia, druhé poschodie

Bratislava

Newsletter