Teorija psihe

Verovatno ste sebi nekad postavljali pitanje – zašto nemamo snage da rešimo neke naše probleme. Nekada ne vidimo očigledne uzroke toga što se upravo dešava, ali nekada i kada vidimo ove uzroke, nije tako jednostavno poneke probleme prihvatiti ili ih rešiti.

U našem životu nastaju problemske situacije koje nastojimo da savladamo i rešimo na neki način. Proživljavamo razne probleme i bolesti koji imaju različite uzroke i korene. Poznati su nam problemi koji su vezani za događaje iz nedavne prošlosti. Do ovih događaja možemo da dođemo i u većoj ili manjoj meri ih i pamtimo. Sigurno poznajete ljude koji su preživeli nekakvu veliku traumu, kao na primer saobraćajnu havariju ili udes, i kada su opet nađu na putu, za njih može biti jako teško da savladaju emocije koje se pojavljaju, a koje upravo imaju veze sa događajem proživljenim nekada u prošlosti. Naravno, ako su ovakve emocije vezane samo za pojačan oprez, to nas održava u budnosti pred opasnošću, i to za nas može biti od pomoći. Međutim, problem nastaje onda kada nas ovakve ponovljene emocije sprečavaju da ponovo izađemo na put ili reagujemo strahom samo na osnovu ovakvih emocija. Kao da stalno živimo u tom događaju koji se desio, čak sada kad više nemamo razloga za strah ili teskobu. Na ovom primeru vidimo da jake traume mogu da nam se do određene mere vraćaju i time utiču na naše doživljaje. Možemo ulaziti u stanje neprijatnosti, ili nam to, čak, može izazvati teskobu ili bolesti. Ovde vidimo da čak i kada poznajemo uzroke problema i naših emocija koje proživljavamo, nije uvek jednostavno ove probleme rešiti, ili ih savladati na zadovoljavajući način. Čak i kada znamo da nas je nedavno udario automobil, nije lako rešiti se osećanja i problema koji su nam se tamo desili. U životu ne postoje samo one traume kad nam se desila fizička trauma, nego nas može opterećivati i psihička trauma. Različiti gubici naših bližnjih, prijatelja, omiljenog kućnog ljubimca. Svi ovi događaji iz prošlosti mogu na nas uticati manje ili više sada u sadašnjosti.

Do sada smo govorili o događajima, kojih se do određene mere sećamo ili znamo da su nam se desili. Ali postoje i događaji kojih se ne sećamo, koji kao da su skriveni pred nama. To su događaji iz našeg ranog detinjstva, možda porođaja i prenatalnog perioda.

Regresoterapija nam daje mogućnost da rešimo sve ovakve probleme. Moguće je rešavanje problema iz skorije prošlosti kao i problema u vezi sa periodom ranog detinjstva, porođaja i prenatalnog perioda, čak praksa pokazuje da možemo da odemo i dalje u prošlost, gde kako se čini mogu biti koreni nekih problema koji nas opterećuju u sadašnjosti.

Zamislimo da smo nekada u srednjem veku sreli čoveka koji je imao plavu kosu i zlatne zube. Uzeo je palicu i tako nas udario po glavi da smo od toga umrli. Vreme je prolazilo i mi sada u sadašnjosti srećemo čoveka koji takođe ima plavu kosu i zlatne zube. Nije nam simpatičan. Nemamo u njega poverenja. Čak osećamo prema njemu bes. Nakon nekoliko minuta počinje glavobolja. Šta se dešava ? Pitamo se. Šta se u stvari desilo? Jednostavno smo se prisetili događaja iz srednjeg veka, kada smo sreli tog čoveka i on nam je učinio nešto loše. Prisetili smo se, ne samo besa, nego i bola koji smo tada doživeli. Asocijativno prisećanje je učinilo da smo se najverovatnije setili događaja koji smo proživeli davno u prošlosti.

Tu možemo videti da može postojati mnogo uzroka naših sadašnjih problema koji imaju korene u našoj prošlosti ili u našoj psihi, a mi se terapijom možemo vratiti ovim problemima da bismo ih shvatili i na zadovoljavajući način rešili.

Da li su za Vas ove informacije bile korisne?


Ak si želáte aby som vás kontaktoval, zadajte e-mail adresu...

Odoslaním tohto formulára súhlasite so spracovaním osobných udajov za účelom vybavenia vašej pripomienky. Viac info...

Formular za kontakte

Ako ste zainteresirani za terapiju ili obuku, možete rezervisati svoje mesto putem maila na sinisa@regresoterapija.rs, telefonski broj tel:+381 62 242381 ili koristeći ovaj obrazac za kontakt.

Gde nas možete naći

Terapije u Novom Sadu

Kursevi u Novom Sadu, Beogradu i Subotici

Newsletter